Unfair - Unf-archaw

Met de no-nonsense belofte van directe opdrachten en talentontwikkeling streeft de Unfair Architectuurprijs ernaar het meest inspirerende ontwerp te vinden en Unfair naar een hoger niveau te tillen.

We zijn verheugd aan te kondigen dat uit een overweldigende hoeveelheid inzendingen voor onze Open Oproep, onze deskundige jury Studio Verter heeft gekozen als de winnaar van de Unfair Architectuurprijs 2023!

De Winnaar

Studio Verter
‘fair upon fair upon fair’

Unfair - Verter-viz03
Unfair - Verter-viz01
Unfair - Verter-viz11
Unfair - Verter-viz10
Unfair - Verter-viz09
Unfair - Verter-viz08
Unfair - Verter-viz07
Unfair - Verter-viz06
Unfair - Verter-viz010
Unfair - Verter-viz05
Unfair - Verter-viz04

Ter ere van het 10-jarig jubileum van Unfair kijkt Studio Verter terug op eerdere tentoonstellingsontwerpen als inspiratie voor hun schetsvoorstel voor UNFAIR23, ‘fair upon fair upon fair’. Ze putten uit het concept van ruïnes als basis voor het bouwen van de toekomst van hun ontwerp. Door elementen uit eerdere tentoonstellingsontwerpen te integreren in een plattegrond gebaseerd op een organisatierooster, brengt Studio Verter hulde aan eerdere winnaars van de Architectuurprijs. Het resultaat is een goed georganiseerde maar opwindende presentatieruimte die de erfenis van Unfair viert.

 

Het jury rapport

“De jury ziet een sterke narratieve kracht in het voorstel van Studio Verter. De uitgesproken ontwerpstrategie biedt het voorstel veel referentiepunten en flexibiliteit voor verdere ontwikkeling, en spreekt tot de verbeelding. Het resulterende ontwerp is monumentaal op ruimtelijk gebied en goed gecontextualiseerd. De principes die Studio Verter leiden, leiden tot hoogwaardige presentatieruimtes voor kunstenaars en een opwindende wandeling. Alles overwogen is de jury bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van het ontwerp en het onderzoek. Met groot genoegen kent de jury daarom de Unfair Architectuurprijs 2023 toe aan Studio Verter.”

In gesprek met: Studio Verter

Lees ons interview met Studio Verter om meer te weten te komen over de inspiraties, ideeën en het verhaal dat de ruggengraat vormt van hun bekroonde voorstel.

Unfair - Studio verter

Een prijs is niet compleet zonder felle concurrentie. Maak kennis met de genomineerden en hun fantastische voorstellen.

Unfair - Acte viz01
Unfair - Acte-viz02
Unfair - Acte-viz03
Unfair - Acte-viz04

Studio Acte
‘Circular Performance(s)’

Het ontwerpvoorstel ‘Circular Performance(s)’ van Studio Acte haalt inspiratie uit de Nederlandse tweedehandsmarkt, bekend om zijn overvloedige aanbod van agrarische infrastructuur. Het voorstel bevat modulaire landbouwstructuren die vaak worden gedemonteerd en vervangen door vooruitgang in technologie.

Studio Acte kiest ervoor om oude delen van kassen en boerderijen te hergebruiken om tentoonstellingswanden te creëren. Als direct antwoord op intensief materiaalgebruik en afval gegenereerd door de meeste tentoonstellingen, biënnales en beurzen, heeft ‘Circular Performance(s)’ tot doel scenario’s te formaliseren waarin materialen worden hergebruikt en ontworpen om te worden ontmanteld en hergebruikt. Het ensemble van hergebruikte materialen roept het beeld op van een kas, een symbool van het Nederlandse productieve landschap.

Unfair - Pallesh-viz01
Unfair - Pallesh-viz02
Unfair - Pallesh-viz08
Unfair - Pallesh-viz07
Unfair - Pallesh-viz03
Unfair - Pallesh-viz04
Unfair - Pallesh-viz05
Unfair - Pallesh-viz06

Studio Pallesh
‘Medina’

Voor het ontwerpvoorstel van UNFAIR23 heeft Studio Pallesh onderzoek gedaan naar historische stadscentra, waarbij ze keken naar hoe deze zich ontwikkelden en functioneerden. Oude steden hadden vaak organische vormen die werden beïnvloed door geografische factoren, sociale context en infrastructuur. In deze steden was er een natuurlijk evenwicht tussen privé-binnenruimtes en openbare buitenruimtes zoals pleinen en straten. Studio Pallesh heeft de modulaire benadering van het ontwerpen van huizen en buurten opgenomen, met het iconische plein in het midden, zoals gebruikelijk is in een traditioneel stadsplan. Dit ontwerp trekt bezoekers naar de Arabische ‘Medina’ en dompelt hen onder in de levendige cultuur van de stad.

Unfair - Jj-viz06
Unfair - Jj-viz07
Unfair - Jj-viz08
Unfair - Jj-viz09
Unfair - Jj-viz01

Jonas Stappers & Justin Errami

‘Heroverwegen van the white cube’

In het ontwerp “Heroverwegen van the white cube” contrasteren Jonas Stappers en Justin Errami de white cube met de anti-white cube. In de white cube wordt kunst gepresenteerd in een context die het isoleert van de omringende wereld en de autonomie benadrukt. Daarentegen is de anti-witte kubus een ruimte waar kunst en de omgeving met elkaar kunnen interageren. Volgens Stappers en Errami is de white cube gedefinieerd, statisch en autonoom, terwijl de anti-witte kubus ongedefinieerd, chaotisch en contextueel is. Om dit contrast te manifesteren, gebruiken ze de achter-de-schermen ruimtes net zozeer als het front podium in hun ontwerp. Deze aanpak benadrukt de unieke kenmerken van beide presentatievormen.

De shortlist

Ontmoet onze genomineerde architecten;

Unfair - Justin & jonas web

Jonas Stappers and Justin Errami
@jonasstappers

Jonas Stappers en Justin Errami, huidige en voormalige studenten van de MSc. Architectuur aan de TU Delft, zijn interdisciplinaire ontwerpers/kunstenaars met evoluerende interesses in architectuur/muziek/grafisch ontwerp/modedesign. In het bijzonder zijn ze geïnteresseerd in de complexiteiten die zich voordoen binnen de ‘/’. Hun ontwerpkaders zijn bedoeld om dialogen op gang te brengen die normatief ontwerp uitdagen, en door een gevoel van wrijving in hun werk te introduceren, streven ze ernaar de vaak dwingende rol van de ontwerper in twijfel te trekken. Ze geloven dat hun benadering ruimte creëert voor een diverse reeks uitkomsten die voortkomen uit samenwerking tussen ontwerper en gebruiker.

Unfair - 01_studio acte_photo eb web

Studio ACTE
https://studioacte.com/
@studioacte

Studio ACTE is een Nederlands-Frans architectenbureau opgericht in Rotterdam door Estelle Barriol. Het bureau is gespecialiseerd in het verkennen van veerkrachtige vormen van architectuur geïnspireerd door inheemse systemen, met nadruk op low-tech en geo-sourced ontwerpen gebaseerd op hergebruik. Door hun ontwerp- en bouwmethode streeft het bureau ernaar regeneratieve architecturen te creëren die collectieve zelfbouwprocessen bevorderen en ambacht en esthetiek prioriteren als een formule voor duurzaamheid. Ze leggen sterk de nadruk op praktijkgericht onderzoek om unieke gebouwde vormen te creëren met nadruk op details en assemblages in plaats van standaardelementen.

Unfair - Studiopallesh_portret web

Studio Pallesh
https://www.studiopallesh.nl/
@studiopallesh

Studio Pallesh, een in Amsterdam gevestigd architectenbureau, wordt geleid door Richard Proudley en Milad Pallesh. Richard studeerde in 2019 af aan de Academie van Bouwkunst met een plan voor “An (extra)ordinary row of houses” en heeft gewerkt voor verschillende gerenommeerde bureaus. Milad studeerde in 2015 af met een plan voor “Pairi Dæza,” dat de publieksprijs en de eerste prijs in Archiprix in 2016 won. Na samen te hebben gewerkt met verschillende partners, richtte hij Studio Pallesh op in 2020. Het werk van het bureau richt zich op thema’s als gelaagdheid, gastvrijheid en materialiteit, met geloof in het ambacht van architectuur en toewijding om huizen te creëren voor iedereen.

Unfair - Studio_verter_foto_ying+shuxi web

Studio Verter
https://studio-verter.com/
@studio_verter

Studio Verter is een architectenpraktijk gevestigd in Rotterdam, opgericht in 2018 door Claudio Saccucci en Roxane van Hoof. Hun expertise ligt op het gebied van architectuur, ontwerp, onderzoek en onderwijs. Het primaire doel van de praktijk is het creëren van heldere architectuur die de nadruk legt op duidelijke ruimtes, met bijzondere aandacht voor detail en materialiteit. Hun projecten weerspiegelen een voortdurende verkenning van materiaal, compositie en ervaringskwaliteiten.

Foto door Ying Shuxi

De Jury

Onze shortlist is geselecteerd door onze deskundige juryleden, met expertise op een breed scala aan gebieden, allemaal getraind in het herkennen van talent wanneer ze het zien.

Unfair - Kirsten hannema1 foto lieke van der heide

Kirsten Hannema

Journalist, schrijver

Unfair - Naamloos-1

Niraj Sewraj

Development manager,
BPD Gebiedsontwikkeling

Unfair - Portrettomasdirrix2_photolizawolters_small-bewaren

Tomas Dirrix

Architect,
winnaar Architect Award 2018

Unfair - Indira van t klooster - eva kasbergen

Indira van ’t Klooster

Director Arcam

Unfair - Closer together staand

Peter van der Es
& Adam Nillissen

Founders Unfair

Selectie criteria

Unfair richt zich op architecten in de vormende jaren van hun praktijk, in de eerste 10 jaar na hun afstuderen, gevestigd in of werkzaam vanuit Nederland, of praktijken die hier zijn ontstaan door eerdere projecten of studies. Architecten, studio’s of collectieven die binnen deze categorieën vallen, komen in aanmerking om deel te nemen aan de wedstrijd. We richten ons met name op deelnemers met een opkomende of gerenommeerde architectuurpraktijk die hun portfolio willen ontwikkelen, specifiek in de richting van tentoonstellingsontwerp of grootschalige scenografie.

In je ingediende portfolio, neem duidelijk een cv op met eerdere studies en relevante recente projecten. Onvolledige inzendingen worden niet in overweging genomen.

Werkwijze

Uit alle inzendingen worden vier deelnemers uitgenodigd om eind februari een schets van hun ontwerpidee voor Unfair te ontwikkelen. De genomineerde deelnemers worden ondersteund en begeleid door Unfair bij de ontwikkeling van hun idee en kunnen tegelijkertijd hun potentiële opdrachtgever leren kennen. Een vergoeding per deelnemer is gereserveerd voor de ontwerpschetsen. De shortlisters pitchen uiteindelijk hun conceptontwerp aan de jury medio april, waaruit de jury één winnaar zal kiezen. De winnaar van de Unfair Architectuurprijs ontvangt een vergoeding om hun ontwerp verder te ontwikkelen voor Unfair, dat plaatsvindt in november 2023.

Unfair - Unfair20_unknownarchitects_view e
Unfair - Ff54_unfair_external-view
Unfair - Image3-759x506
Unfair - Architect_donna03-720x506

De Award

Met trots presenteren we de vierde editie van onze visionaire tweejaarlijkse architectuurprijs voor de beste opkomende architecten van vandaag. Ontworpen om de architecturale sterren van de toekomst te vieren en te promoten, toont de Unfair Architectuurprijs opnieuw een unieke cross-over tussen huidige architectuur en hedendaagse kunst. De prijs is de aanbesteding voor het tentoonstellingsontwerp van Unfair23, de 10-jarig jubileumeditie van onze tentoonstelling en kunstbeurs waarin toonaangevende jonge hedendaagse kunstenaars worden gepresenteerd in november 2023 in Amsterdam. Meer dan 60 opkomende kunstenaars tonen hun nieuwste werk in solopresentaties, waardoor een uniek overzicht ontstaat van de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst in Nederland.

Uit onze open oproep nomineert onze deskundige jury vier deelnemers die de kans krijgen om een ontwerp voor de volgende Unfair voor te stellen. De shortlisters zullen hun conceptontwerp ontwikkelen en pitchen aan de jury. In de laatste ronde kiest de jury één winnaar die de Unfair Architectuurprijs ’23 ontvangt en de kans krijgt om hun ontwerp verder te ontwikkelen voor de volgende Unfair.

The winning design

Wie heeft ooit besloten dat kunstbeurzen er allemaal hetzelfde uit moeten zien? Saai! Weg met de traditionele vierkante standontwerpen, we gaan op zoek naar een nieuw beursontwerp voor elke Unfair-editie met onze Architectuurprijs. Naast het faciliteren van de vele programma’s en kunstenaars die we hosten, krijgt het winnende ontwerp de kans om te schitteren op drie opeenvolgende edities van Unfair, in variërende composities. Hiermee willen we een duurzamer ontwerp ontwikkelen, terwijl we nog steeds een unieke ervaring garanderen voor bezoekers en kunstenaars op elke editie.

De Unfair Architectuurprijs toont opnieuw een unieke crossover tussen hedendaagse architectuur en hedendaagse kunst.

Unfair - 0012_13 _20200712 unfair ™ _mi_8070
Unfair - Unfair website_hosts
Unfair - Donderdag_unfair_opening_vips_2022_fotograaf almicheal fraay-36
Unfair - Unnamed2
Unfair - 20220714 unfair 2022 opening mi_001
Unfair - 20220714 unfair 2022 opening mi_030
Unfair - Website_artist fund.jpg
Unfair - 28
Unfair - Img_5076

Unfair23

Unfair is een op kunstenaars gerichte kunstbeurs en tentoonstelling met een unieke formule. Meer dan 60 opkomende kunstenaars presenteren hun nieuwste werk in solopresentaties, waardoor een uniek overzicht ontstaat van de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst in Nederland. Kunstenaars vormen de ruggengraat van dit evenement; ze worden uitgenodigd om hun eigen werken te tonen, zichzelf te vertegenwoordigen en betalen geen standhuur of commerciële commissies over verkopen. Een deel van ons DNA is ons Kunstenaarsfonds, een roterend fonds dat kunstenaars in staat stelt te investeren in hun presentatie op Unfair en toekomstige generaties kunstenaars te ondersteunen die hetzelfde doen. Met ons evenement overbruggen we de kloof tussen instellingen en de markt, waarbij we kunstenaars helpen hun carrière te ontwikkelen, hun werk te presenteren én te verkopen. We zijn evenzeer betrokken bij het naar de markt brengen van baanbrekende kunstwerken als bij het zorgen dat kunstenaars gezonde opties hebben om hun praktijk te ontwikkelen en in een eerlijke kunstmarkt te werken.

Dit jaar is bijzonder; Unfair23 markeert het 10-jarig jubileum sinds de eerste editie in 2013. We willen dit vieren, hopelijk de recente culturele corona-crisis achter ons latend en ons richten op een nieuw begin. Voor Unfair23 zullen we een speciaal samengestelde groep kunstenaars uitnodigen die hun carrière zijn begonnen in moeilijke tijden, met de nadruk op hun unieke en inspirerende drive om te slagen.

Locatie

Traditioneel gezien wordt Unfair gehouden in de Gashouder in Amsterdam. Deze grote industriële hal staat bekend als het hart van de oude gasfabriek die de Westergasfabriek ooit was. De voormalige opslagtank voor gas, met een oppervlakte van 2500 m2 en een indrukwekkende hoogte van 14,5 meter, werd gebouwd in 1902 en ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Hoewel het een uitdagende locatie is qua tentoonstellingsontwerp, biedt het ook de mogelijkheid om Unfair naar grotere hoogten te tillen.

Unfair - Donderdag_unfair_opening_vips_2022_fotograaf almicheal fraay-86
Unfair - Gashouder_cropped
Unfair - Gashouder_-_amsterdam_-_20015400_edit

Previous winners

Fabulous Future

Unfair - Arch_award_fafu

Met hun ontwerp ‘Destination Center: Swamp’ beweegt Fabulous Future zich weg van de architectonische conventies achter kunstbeurzen. Het project past zich aan aan de circulaire structuur van de monumentale Gashouder en maakt gebruik van een flexibel en licht modulair scenografiesysteem. Elementen geïnspireerd op toneelontwerp, braakliggende terreinen en labyrinten verdelen de Gashouder in drie afzonderlijke zones die spelen met doorschijnendheid, kunstmatigheid en suspense.

Unknown Architects

Voor “Collage City” liet Unknown Architects zich inspireren door vier visionaire stadsplannen uit het verleden. Unfair22 werd gekenmerkt door vier unieke gebieden, elk met een eigen karakter: coulissen, licht-lucht-ruimte, plein en bovenbouw.

Atelier Tomas Dirrix

Het ontwerp van Unfair18, “Four Walls”, door Tomas Dirrix is gebaseerd op de oorsprong van de ‘kermis’ als een spontaan gebouwde uitbreiding van het openbare leven. Vier gevouwen muren, elk bijna honderd meter lang, vormen de algehele scenografie.

Donna van Milligen Bielke

“Unfair Spaces” van Donna van Milligen Bielke was het ruimtelijke ontwerp voor Unfair16. Een aantal wanden, variërend in dikte en ogenschijnlijk willekeurig geplaatst, verdeelt de grote hal in een niet-hiërarchische rangschikking van lege ruimtes van verschillende grootte.

Arna Mačkić and Lorien Beijaert (Studio L A)

Arna Mačkić en Lorien Beijaert ontwierpen Unfair14. Bezoekers konden vloeiend door de ruimte bewegen terwijl de driehoekige muren aaneengeschakelde open en gesloten ruimtes creëerden. Het was een combinatie tussen een kunstinstallatie en een functionele kunstbeurs.

Want to make an offer?

You can do it here!

  I want to place a bid on work number

  Bid euro

  Name

  Email

  Akkoord met voorwaarden.

  Functionele cookies

  Deze website maakt gebruik van enkele functionele cookies, bijvoorbeeld om de cookie-instellingen te onthouden.