
Met de no-nonsense belofte van directe opdrachten en talentontwikkeling streeft de Unfair Architectuurprijs ernaar het meest inspirerende ontwerp te vinden en Unfair naar een hoger niveau te tillen.
We zijn verheugd aan te kondigen dat uit een overweldigende hoeveelheid inzendingen voor onze Open Oproep, onze deskundige jury Studio Verter heeft gekozen als de winnaar van de Unfair Architectuurprijs 2023!
De Winnaar
Studio Verter
‘fair upon fair upon fair’
Ter ere van het 10-jarig jubileum van Unfair kijkt Studio Verter terug op eerdere tentoonstellingsontwerpen als inspiratie voor hun schetsvoorstel voor UNFAIR23, ‘fair upon fair upon fair’. Ze putten uit het concept van ruïnes als basis voor het bouwen van de toekomst van hun ontwerp. Door elementen uit eerdere tentoonstellingsontwerpen te integreren in een plattegrond gebaseerd op een organisatierooster, brengt Studio Verter hulde aan eerdere winnaars van de Architectuurprijs. Het resultaat is een goed georganiseerde maar opwindende presentatieruimte die de erfenis van Unfair viert.
Het jury rapport
“De jury ziet een sterke narratieve kracht in het voorstel van Studio Verter. De uitgesproken ontwerpstrategie biedt het voorstel veel referentiepunten en flexibiliteit voor verdere ontwikkeling, en spreekt tot de verbeelding. Het resulterende ontwerp is monumentaal op ruimtelijk gebied en goed gecontextualiseerd. De principes die Studio Verter leiden, leiden tot hoogwaardige presentatieruimtes voor kunstenaars en een opwindende wandeling. Alles overwogen is de jury bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van het ontwerp en het onderzoek. Met groot genoegen kent de jury daarom de Unfair Architectuurprijs 2023 toe aan Studio Verter.”
In gesprek met: Studio Verter
Lees ons interview met Studio Verter om meer te weten te komen over de inspiraties, ideeën en het verhaal dat de ruggengraat vormt van hun bekroonde voorstel.

Een prijs is niet compleet zonder felle concurrentie. Maak kennis met de genomineerden en hun fantastische voorstellen.
Studio Acte
‘Circular Performance(s)’
Het ontwerpvoorstel ‘Circular Performance(s)’ van Studio Acte haalt inspiratie uit de Nederlandse tweedehandsmarkt, bekend om zijn overvloedige aanbod van agrarische infrastructuur. Het voorstel bevat modulaire landbouwstructuren die vaak worden gedemonteerd en vervangen door vooruitgang in technologie.
Studio Acte kiest ervoor om oude delen van kassen en boerderijen te hergebruiken om tentoonstellingswanden te creëren. Als direct antwoord op intensief materiaalgebruik en afval gegenereerd door de meeste tentoonstellingen, biënnales en beurzen, heeft ‘Circular Performance(s)’ tot doel scenario’s te formaliseren waarin materialen worden hergebruikt en ontworpen om te worden ontmanteld en hergebruikt. Het ensemble van hergebruikte materialen roept het beeld op van een kas, een symbool van het Nederlandse productieve landschap.
Studio Pallesh
‘Medina’
Voor het ontwerpvoorstel van UNFAIR23 heeft Studio Pallesh onderzoek gedaan naar historische stadscentra, waarbij ze keken naar hoe deze zich ontwikkelden en functioneerden. Oude steden hadden vaak organische vormen die werden beïnvloed door geografische factoren, sociale context en infrastructuur. In deze steden was er een natuurlijk evenwicht tussen privé-binnenruimtes en openbare buitenruimtes zoals pleinen en straten. Studio Pallesh heeft de modulaire benadering van het ontwerpen van huizen en buurten opgenomen, met het iconische plein in het midden, zoals gebruikelijk is in een traditioneel stadsplan. Dit ontwerp trekt bezoekers naar de Arabische ‘Medina’ en dompelt hen onder in de levendige cultuur van de stad.
Jonas Stappers & Justin Errami
‘Heroverwegen van the white cube’
In het ontwerp “Heroverwegen van the white cube” contrasteren Jonas Stappers en Justin Errami de white cube met de anti-white cube. In de white cube wordt kunst gepresenteerd in een context die het isoleert van de omringende wereld en de autonomie benadrukt. Daarentegen is de anti-witte kubus een ruimte waar kunst en de omgeving met elkaar kunnen interageren. Volgens Stappers en Errami is de white cube gedefinieerd, statisch en autonoom, terwijl de anti-witte kubus ongedefinieerd, chaotisch en contextueel is. Om dit contrast te manifesteren, gebruiken ze de achter-de-schermen ruimtes net zozeer als het front podium in hun ontwerp. Deze aanpak benadrukt de unieke kenmerken van beide presentatievormen.
De shortlist
Ontmoet onze genomineerde architecten;

Jonas Stappers and Justin Errami
@jonasstappers
Jonas Stappers en Justin Errami, huidige en voormalige studenten van de MSc. Architectuur aan de TU Delft, zijn interdisciplinaire ontwerpers/kunstenaars met evoluerende interesses in architectuur/muziek/grafisch ontwerp/modedesign. In het bijzonder zijn ze geïnteresseerd in de complexiteiten die zich voordoen binnen de ‘/’. Hun ontwerpkaders zijn bedoeld om dialogen op gang te brengen die normatief ontwerp uitdagen, en door een gevoel van wrijving in hun werk te introduceren, streven ze ernaar de vaak dwingende rol van de ontwerper in twijfel te trekken. Ze geloven dat hun benadering ruimte creëert voor een diverse reeks uitkomsten die voortkomen uit samenwerking tussen ontwerper en gebruiker.

Studio ACTE
https://studioacte.com/
@studioacte
Studio ACTE is een Nederlands-Frans architectenbureau opgericht in Rotterdam door Estelle Barriol. Het bureau is gespecialiseerd in het verkennen van veerkrachtige vormen van architectuur geïnspireerd door inheemse systemen, met nadruk op low-tech en geo-sourced ontwerpen gebaseerd op hergebruik. Door hun ontwerp- en bouwmethode streeft het bureau ernaar regeneratieve architecturen te creëren die collectieve zelfbouwprocessen bevorderen en ambacht en esthetiek prioriteren als een formule voor duurzaamheid. Ze leggen sterk de nadruk op praktijkgericht onderzoek om unieke gebouwde vormen te creëren met nadruk op details en assemblages in plaats van standaardelementen.

Studio Pallesh
https://www.studiopallesh.nl/
@studiopallesh
Studio Pallesh, een in Amsterdam gevestigd architectenbureau, wordt geleid door Richard Proudley en Milad Pallesh. Richard studeerde in 2019 af aan de Academie van Bouwkunst met een plan voor “An (extra)ordinary row of houses” en heeft gewerkt voor verschillende gerenommeerde bureaus. Milad studeerde in 2015 af met een plan voor “Pairi Dæza,” dat de publieksprijs en de eerste prijs in Archiprix in 2016 won. Na samen te hebben gewerkt met verschillende partners, richtte hij Studio Pallesh op in 2020. Het werk van het bureau richt zich op thema’s als gelaagdheid, gastvrijheid en materialiteit, met geloof in het ambacht van architectuur en toewijding om huizen te creëren voor iedereen.

Studio Verter
https://studio-verter.com/
@studio_verter
Studio Verter is een architectenpraktijk gevestigd in Rotterdam, opgericht in 2018 door Claudio Saccucci en Roxane van Hoof. Hun expertise ligt op het gebied van architectuur, ontwerp, onderzoek en onderwijs. Het primaire doel van de praktijk is het creëren van heldere architectuur die de nadruk legt op duidelijke ruimtes, met bijzondere aandacht voor detail en materialiteit. Hun projecten weerspiegelen een voortdurende verkenning van materiaal, compositie en ervaringskwaliteiten.
Foto door Ying Shuxi
De Jury
Onze shortlist is geselecteerd door onze deskundige juryleden, met expertise op een breed scala aan gebieden, allemaal getraind in het herkennen van talent wanneer ze het zien.

Kirsten Hannema
Journalist, schrijver

Niraj Sewraj
Development manager,
BPD Gebiedsontwikkeling

Tomas Dirrix
Architect,
winnaar Architect Award 2018

Indira van ’t Klooster
Director Arcam

Peter van der Es
& Adam Nillissen
Founders Unfair
Selectie criteria
Unfair richt zich op architecten in de vormende jaren van hun praktijk, in de eerste 10 jaar na hun afstuderen, gevestigd in of werkzaam vanuit Nederland, of praktijken die hier zijn ontstaan door eerdere projecten of studies. Architecten, studio’s of collectieven die binnen deze categorieën vallen, komen in aanmerking om deel te nemen aan de wedstrijd. We richten ons met name op deelnemers met een opkomende of gerenommeerde architectuurpraktijk die hun portfolio willen ontwikkelen, specifiek in de richting van tentoonstellingsontwerp of grootschalige scenografie.
In je ingediende portfolio, neem duidelijk een cv op met eerdere studies en relevante recente projecten. Onvolledige inzendingen worden niet in overweging genomen.
Werkwijze
Uit alle inzendingen worden vier deelnemers uitgenodigd om eind februari een schets van hun ontwerpidee voor Unfair te ontwikkelen. De genomineerde deelnemers worden ondersteund en begeleid door Unfair bij de ontwikkeling van hun idee en kunnen tegelijkertijd hun potentiële opdrachtgever leren kennen. Een vergoeding per deelnemer is gereserveerd voor de ontwerpschetsen. De shortlisters pitchen uiteindelijk hun conceptontwerp aan de jury medio april, waaruit de jury één winnaar zal kiezen. De winnaar van de Unfair Architectuurprijs ontvangt een vergoeding om hun ontwerp verder te ontwikkelen voor Unfair, dat plaatsvindt in november 2023.
De Award
Met trots presenteren we de vierde editie van onze visionaire tweejaarlijkse architectuurprijs voor de beste opkomende architecten van vandaag. Ontworpen om de architecturale sterren van de toekomst te vieren en te promoten, toont de Unfair Architectuurprijs opnieuw een unieke cross-over tussen huidige architectuur en hedendaagse kunst. De prijs is de aanbesteding voor het tentoonstellingsontwerp van Unfair23, de 10-jarig jubileumeditie van onze tentoonstelling en kunstbeurs waarin toonaangevende jonge hedendaagse kunstenaars worden gepresenteerd in november 2023 in Amsterdam. Meer dan 60 opkomende kunstenaars tonen hun nieuwste werk in solopresentaties, waardoor een uniek overzicht ontstaat van de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst in Nederland.
Uit onze open oproep nomineert onze deskundige jury vier deelnemers die de kans krijgen om een ontwerp voor de volgende Unfair voor te stellen. De shortlisters zullen hun conceptontwerp ontwikkelen en pitchen aan de jury. In de laatste ronde kiest de jury één winnaar die de Unfair Architectuurprijs ’23 ontvangt en de kans krijgt om hun ontwerp verder te ontwikkelen voor de volgende Unfair.
The winning design
Wie heeft ooit besloten dat kunstbeurzen er allemaal hetzelfde uit moeten zien? Saai! Weg met de traditionele vierkante standontwerpen, we gaan op zoek naar een nieuw beursontwerp voor elke Unfair-editie met onze Architectuurprijs. Naast het faciliteren van de vele programma’s en kunstenaars die we hosten, krijgt het winnende ontwerp de kans om te schitteren op drie opeenvolgende edities van Unfair, in variërende composities. Hiermee willen we een duurzamer ontwerp ontwikkelen, terwijl we nog steeds een unieke ervaring garanderen voor bezoekers en kunstenaars op elke editie.
De Unfair Architectuurprijs toont opnieuw een unieke crossover tussen hedendaagse architectuur en hedendaagse kunst.
Unfair23
Unfair is een op kunstenaars gerichte kunstbeurs en tentoonstelling met een unieke formule. Meer dan 60 opkomende kunstenaars presenteren hun nieuwste werk in solopresentaties, waardoor een uniek overzicht ontstaat van de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst in Nederland. Kunstenaars vormen de ruggengraat van dit evenement; ze worden uitgenodigd om hun eigen werken te tonen, zichzelf te vertegenwoordigen en betalen geen standhuur of commerciële commissies over verkopen. Een deel van ons DNA is ons Kunstenaarsfonds, een roterend fonds dat kunstenaars in staat stelt te investeren in hun presentatie op Unfair en toekomstige generaties kunstenaars te ondersteunen die hetzelfde doen. Met ons evenement overbruggen we de kloof tussen instellingen en de markt, waarbij we kunstenaars helpen hun carrière te ontwikkelen, hun werk te presenteren én te verkopen. We zijn evenzeer betrokken bij het naar de markt brengen van baanbrekende kunstwerken als bij het zorgen dat kunstenaars gezonde opties hebben om hun praktijk te ontwikkelen en in een eerlijke kunstmarkt te werken.
Dit jaar is bijzonder; Unfair23 markeert het 10-jarig jubileum sinds de eerste editie in 2013. We willen dit vieren, hopelijk de recente culturele corona-crisis achter ons latend en ons richten op een nieuw begin. Voor Unfair23 zullen we een speciaal samengestelde groep kunstenaars uitnodigen die hun carrière zijn begonnen in moeilijke tijden, met de nadruk op hun unieke en inspirerende drive om te slagen.
Locatie
Traditioneel gezien wordt Unfair gehouden in de Gashouder in Amsterdam. Deze grote industriële hal staat bekend als het hart van de oude gasfabriek die de Westergasfabriek ooit was. De voormalige opslagtank voor gas, met een oppervlakte van 2500 m2 en een indrukwekkende hoogte van 14,5 meter, werd gebouwd in 1902 en ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Hoewel het een uitdagende locatie is qua tentoonstellingsontwerp, biedt het ook de mogelijkheid om Unfair naar grotere hoogten te tillen.